Scholen gooien steeds meer leerlingen buiten.

Vlaamse en Brusselse scholen hebben in twee jaar tijd 40 procent meer leerlingen buitengezet. Een gevolg van het toenemend aantal jongeren met gedragsproblemen, maar ook van ongeduldige scholen. “Geef die jongeren vooral aandacht.”

Als leerlingen het te bont maken, rest hun school soms nog maar één oplossing: ze buitengooien. “Geen enkele school doet het graag, maar het kan soms niet anders”, zegt Inge Van Trimpont, voorzitter van ISC, de CLB-overlegcel van de verschillende onderwijsnetten. “In de meeste gevallen hebben de leerlingen een grens overschreden door bijvoorbeeld agressief te zijn of diefstallen te plegen.”

Vorig schooljaar werden in Vlaanderen en Brussel 2.387 leerlingen definitief uitgesloten. Dat zijn er 17 procent meer dan het jaar voordien en 40 procent meer dan twee jaar eerder. Opmerkelijk is dat acht op de tien jongens zijn. “Dat is altijd al zo geweest. Zij hebben ook meer gedragsproblemen en worden misschien iets makkelijker schoolmoe”, zegt Van Trimpont. “Maar we moeten jongeren de kans geven te groeien en uit hun fouten te leren. Loslaten mogen we in geen geval.”

Voelsprieten

Het groeiende probleem is volgens het CLB vooral te wijten aan de toename van probleemjongeren. Volgens onderwijsprofessor Martin ­Valcke van de UGent hebben de directies toch te weinig geduld. “Schoolreglementen worden steeds strikter geïnterpreteerd. Je mag zoveel keer iets verkeerd doen, daarna vlieg je buiten. Verzachtende omstandigheden tellen nauwelijks nog mee.”

Valcke wijst er ook op dat dezelfde leerlingen soms jaar na jaar in de ­statistieken voorkomen, telkens door een andere school buitengezet.

Bron: Scholen gooien meer leerlingen buiten | Onderwijs | De Morgen

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie